Barbara De Lange
  • Osteopathie
  • • Cranio-Sacraal Therapie
  • • Emotionele Ontspanning
BARBARA DE LANGE Osteopathie & Cranio-Sacraal Therapie

Wat doe ik? > Cranio-sacraal therapie

  • Algemeen

CST is ontstaan vanuit de osteopathie en het cranio-sacrale systeem is in de jaren twintig ontdekt door de Amerikaanse osteopaat W. Sutherland. Het is een manuele, niet-directieve en zachte therapie die berust op het testen en behandelen het cranio-sacrale systeem.
Cranio verwijst naar cranium, de Latijnse benaming voor de schedel. Sacraal verwijst naar sacrum, de Latijnse benaming voor het heiligbeen, net boven het staartbeentje.
Dit systeem bestaat uit botten (schedel, wervelkolom, heiligbeen en staartbeen), vliezen (rond de hersenen en het ruggenmerg), hersenvocht (tussen de vliezen) en de structuren die hersenvocht produceren.
In tegenstelling tot wat de meesten denken is de schedel niet rigide. Hoewel CST al onderwezen werd sinds 1940 deed dr. John E. Upledger in de jaren zeventig een ontdekking die CST in een stroomversnelling bracht. Hij ontdekte tijdens het assisteren van een operatie dat het hersenvlies bewoog. Hij observeerde een ritme in de schedel die tot dan nog onbekend was. Op basis van deze ervaring ontwikkelde hij een behandelingsmethode waarmee diverse klachten gunstig beïnvloedt worden. Deze ritmische beweging (het cranio-sacraal ritme) dient als uitgangspunt voor de therapie.

  • Cranio-sacraal ritme

Het uitgangspunt voor het onderzoek en de behandeling van het systeem is het cranio-sacraal ritme

Dit ritme is het gevolg van de productie en resorptie van hersenvocht. Het wordt door een ervaren en getrainde therapeut gevoeld als een uitzettende en inkrimpende golf die over het hele lichaam waarneembaar is. De schedelbeenderen, de wervels en het heiligbeen bewegen door deze ritmische in – en uitgaande beweging (vergelijkbaar met eb en vloed). Via het bindweefsel in het lichaam kan het ritme ook elders in het lichaam gevoeld worden.

Bij sommige mensen is deze beweeglijkheid echter beperkt. Het cranio-sacrale systeem omsluit de hersenen en het ruggenmerg en heeft dus een invloed op de functie van het centrale zenuwstelsel. Disfuncties in het systeem kan zorgen voor een  een veranderde functie van onder andere de ademhaling, de hartslag en het spijsverteringsstelsel. Wanneer door spanningen in de hersenvliezen het ritme wordt verstoord, wordt ook de bewegingen in de ruggengraat, de schedelbeenderen en het heiligbeen verstoord waardoor bepaalde lichaamsfuncties bemoeilijkt kunnen worden. 

De oorzaken van spanningen kunnen zowel lichamelijk als emotioneel van aard zijn. Bij lichamelijke trauma’s denken we aan een directe, fysieke impact zoals een val, een ongeluk, een geboorte,… Er is een minimale verschuiving met als resultaat dat de druk verandert en er dus een disbalans aanwezig is in het systeem. Houding- en bewegingsproblemen, leer- en concentratiestoornissen, gedragsproblematiek,… kunnen wijzen op een dergelijke disbalans. Onverwerkte emotionele trauma’s, zoals een jeugdtrauma, een vechtscheiding, verdriet door verlies,… kunnen echter ook worden zetten ze zich vast als spanning in het geheugen van het bindweefsel, de spieren en de organen. Hierdoor kan een disbalans ontstaan in het systeem met gevolgen zoals hoofdpijn, migraine, astma, duizeligheid, scoliose,...

  • CST behandeling

Er wordt gestart met een gesprek om kennis te verkrijgen over de klachten, de geschiedenis en eventuele voorgaande behandelingen. 

Nadien volgt er een onderzoek en waar nodig een behandeling van de structuren die behoren tot het cranio-sacrale systeem. Dit verloopt volgens een bepaald protocol en de therapeut gebruikt hierbij enkel de handen om te voelen naar eventueel bewegings- en functieverlies van bepaalde structuren. Hij of zij gaat ook op zoek naar de snelheid, de kracht en het amplitudo van het ritme. 

Dit in een respectvolle, rustige en veilige sfeer.   

Zowel volwassenen als kinderen kunnen op deze manier behandeld worden.  

  • Praktisch 

Een sessie duurt 60 tot 75 minuten en kost 60 euro voor volwassenen en 50 euro voor iedereen jonger dan 18 jaar. 
"Get out of your head & into your body & let's see what the system knows how to do"
    Dr. John Upledger

Contact

0495 25 25 08

Zuiderlaan 1-3
9000 Gent
Klik hier voor de ligging

Landegemdorp 5
9850 Nevele
Klik hier voor de ligging


Ga naar het
contactformulier

Facebook


"The processes of life must be kept in motion" Philosophy of Osteopathy